De winst van het Brexit-kamp bij het EU-referendum van afgelopen vrijdag, heeft tot een acute politieke en economische crisis geleid in het Verenigd Koninkrijk. 9 belangrijke nieuwsontwikkelingen.
1)Sussende woorden George Osborne en Boris Johnson
(ANP) – De Britse regering moet de procedure voor het uittreden van de Europese Unie pas in werking stellen als zij een duidelijk beeld heeft van de toekomstige verhouding tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU. Met zijn besluit om af te treden heeft premier David Cameron zijn land dat respijt gegeven, zei de Britse minister van Financiën George Osborne maandagochtend. Osborne noemde het verstandig om te wachten tot de opvolger van Cameron is aangetreden om te besluiten welke koers de regering moet kiezen.
Engeland blijft toegang houden tot de interne markt van de EU en vrije handel blijft bestaan, schreef Boris Johnson, het boegbeeld van het pro-Brexit kamp in de Conservatieve Partij, in een column in de Britse Telegraph.
Johnson schreef ook dat er geen haast is voor Engeland om de EU te verlaten. ,,De Britse economie is in goede handen”, voegde hij daar nog aan toe. Boris Johnson leidde de brexit-campagne, waar afgelopen donderdag een referendum voor werd gehouden. De meerderheid van de stemmers stemde voor het verlaten van de EU, waarna premier Cameron zijn ontslag aanbood.
De Ierse minister van Financiën wees maandag meteen op een inconsistentie in het betoog van Johnson. Groot-Brittannië zal als niet-EU-lid geen volledige toegang tot de vrije markt kunnen krijgen, tenzij het land zijn eigen arbeidsmarkt openstelt voor mensen uit de Europese Unie.
"Het precedent in Noorwegen was toen ze toegang kregen tot de volledige markt, ze ook de heffingen moesten betalen die andere landen aan de EU betalen. Daarnaast moesten ze toegang geven tot hun arbeidsmarkt", aldus Noonan.
2)'Britse recessie in 2017'
Intussen heeft zakenbank Goldman Sachs zijn groeiprognose voor de Britse economie voor de komende achttien maanden met liefst 2,75 procentpunt verlaagd. Begin 2017 verwacht Goldman een Britse recessie, zo meldt CNBC.
De zakenbank noemt drie belangrijke redenen: de financiële wereld in Londen gaat meteen al lijden onder de uitslag van het EU-referendum, doordat er minder deals los zullen komen voor banken en adviseurs die vanuit Londen opereren. Op de tweede plaats zullen investeringen in het VK bevroren worden vanwege de onzekerheid over de lange-termijnvooruitzichten van de economie. Op de derde plaats zal de Britse export door de zwakkere economische condities buiten het VK maar beperkt profiteren van het goedkopere Britse Pond.
3)'Britse bedrijven vrezen investeringsstop'
Uit een peiling van een koepelorganisatie van Britse ondernemingen blijkt dat de vrees voor een daling van de investeringen groot is na het Brexit-referendum, aldus The Guardian. Een kwart van de leden van het 'Institute of Directors' heeft een personeelsstop afgekondigd en neemt voorlopig geen nieuwe mensen aan.
4)'Tik voor Britse huizenmarkt'
In reactie op het Brexit-referendum van vrijdag zijn huizenkopers flink geschrokken, zo melden Britse makelaars tegenover The Financial Times. Eén makelaar zag binnen een uur drie verkoopdeals klappen, omdat kopers zich terugtrokken.
Als de onzekerheid over de Britse relatie met de EU de komende maanden aanhoudt, heeft dat negatieve gevolgen voor de verkoopvolumes en prijzen, zo stellen makelaars in de FT.
5)Winstalarm easyJet na Brexit-referendum
(ANP) - In Londen kelderde het aandeel easyJet maandag ruim 12 procent. De Britse prijsvechter heeft zijn winstverwachtingen naar beneden toe bijgesteld vanwege de Brexit. Ook kampt easyJet met de gevolgen van de stakingen in Frankrijk en slecht weer.
6)Britse Labour-leider onder vuur
Terwijl de Conservatieve Partij een opvolger voor David Cameron moet kiezen, waarbij de vraag is of Brexit-boegbeeld Boris Johnson woedende pro-EU Conservatieven achter zich kan krijgen, heeft ook Labour-leider Jeremy Corbyn het zwaar.
(ANP) - De exodus uit het zogenoemde schaduwkabinet van Corbyn zet onverminderd door. Na de uittocht van elf schaduwministers vorige week volgden er maandag nog twee, meldden Britse media.
Corbyns collega's keren hem sinds het brexit-referendum massaal de rug toe. De opgestapte schaduwministers hebben geen goed woord over voor Corbyns weifelende optreden tijdens de Brexit-campagne. De Labour-leider voerde campagne voor behoud van het EU-lidmaatschap, maar deed dat volgens zijn critici met zichtbare tegenzin. Enkele criticasters beschuldigen Corbyn er zelfs van in feite het Leave-kamp te hebben geholpen met zijn terughoudendheid.
7)Samsom wil geen Nexit-referendum
(ANP0 - PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom ziet niks in een Nexit, een referendum om te bepalen of Nederland uit de Europese Unie moet stappen. ,,We komen net uit de economische crisis, we hebben vijf jaar geworsteld om weer boven te komen. Het zou slecht zijn onszelf weer in onzekerheid te storten met stilvallende investeringen”, zegt de partijleider maandag in het AD. ,,Zo’n vraag kan wel spelen bij verkiezingen, maar niet in een referendum.” Lees hier meer.
8)Brexit mogelijk ook probleem voor KLM
De Brexit heeft ook gevolgen voor KLM, denkt Pablo Mendes de Leon, hoogleraar lucht- en ruimtevaartrecht aan de Universiteit Leiden. KLM vliegt naar zestien luchthavens in het Verenigd Koninkrijk. “Deze vluchten kunnen door de Britse uittreding hun legale basis verliezen en dus mogelijk komen te vervallen”, aldus Mendes de Leon tegenover Upinthesky.nl. Lees hier meer over de gevolgen van de Brexit voor de luchtvaart.
9)Chinezen van Londen maar Amsterdam
De Brexit kan de internationale zakenmarkt in Amsterdam een boost geven. Een aantal bedrijven heeft besloten de Noordzee naar Amsterdam over te steken, zegt een woordvoerder van de Amsterdamse wethouder Kajsa Ollongren in de Volkskrant.
Enkele Aziatische bedrijven hebben zich al in Amsterdam gemeld. Volgens Ollongrens woordvoerder hebben de bedrijven een kantoor in Londen maar willen ze nu een groot deel van hun activiteiten overhevelen naar Amsterdam.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl